Dag 1 zit erop!

Vandaag was het zover! 31 teams uit de verstandelijk gehandicaptenzorg startten met een gezamenlijke aftrap middels een livestream op YouTube.  Alle teams zaten, verspreid over heel Nederland (letterlijk van Groningen tot Limburg), klaar voor het scherm.

Beelden van ontbijttafels, teamfoto’s, teams met superheldencapes kwamen voorbij maar ook foto’s van teams met blikken vol ongeduld (“we willen beginnen, schiet eens op met die stream!!”).

Nadat wij als organisatiecomité het hele verhaal gedaan had en we op de fysieke startbutton drukten, bleek dat iedereen nog het ‘even-geduld-scherm’ zag ;-). Oeps. ☺ Tuurlijk. Doen we het gewoon nog een keer! Na de countdown van 10-1 gingen alle teams vol enthousiasme aan de slag met de verdere verkenning van hun probleemstelling.

De problemen zijn zeer divers. Er komen thema’s in terug zoals ‘wachten op openbaar vervoer’, ‘positieve gezondheid’, ‘pijnherkenning bij EMB-cliënten’, ‘op naar passend werk’, ‘prikkelverwerking autisme’, en ‘ondersteunen van ouders met een kind met een intensieve zorgvraag’.

De teams hebben allemaal een probleemhouder, een cliënt, een Rabobankmedewerker, een begeleider en een procesbegeleider in hun team. Daar zoeken ze, afhankelijk van de oplossingsrichting bedrijven bij.

Er werd volop getwitterd en dat leidde er toe dat we heel even in de top 3 van trending topics stonden. Woehoe!Verder wordt er gecommuniceerd binnen het Slack-kanaal.
En daar zitten leuke gadgets in ☺. Zoals een pollfunctie die we op 2/3 van de dag benut hebben met de volgende vraag:
Zit je al op het goede spoor?
Antwoord A Nee, we missen de trein volledig?
Antwoord B Misschien, we zijn in ieder geval een perron verder
Antwoord C Jazeker, eindstation in zicht.

De antwoorden stelden gerust. Niemand koos voor A, één overmoedig team ging voor C en de rest voor antwoord B.

Aan de foto’s te zien, is er hard gewerkt en aan de reacties te merken hebben de teams ook een hoop plezier. Dat geldt ook voor het landelijke zenuwcentrum natuurlijk.

Bart en Dimitri, ons dynamische camerateam, rijdt deze week 1700 km om alles op film vast te leggen. Toppers! 

De pers wist ons al te vinden en de eerste perskaarten van vrijdag zijn de deur uit. Samen gaan de teams de komende 4 dagen aan de slag volgens de Lean Start-up methode. Met als resultaat een presentatie op Demo Day in het Auditorium van de Rabobank in Utrecht.

Morgen (dinsdag) is het de bedoeling dat ze de oplossingsrichtingen van hun probleem serieus gaan verkennen en partners zoeken om dit te realiseren. Wil jij weten hoe dat gegaan is? Lees dan dag-verslag 2 morgen op deze website. Volg ons en de deelnemende teams op twitter via #VGHackathon!

Tot morgen!

Sanneke, Jethro, Bart en Suzanne